Dr. Amelia Mihai

Risc ridicat de cancer de san? Află care sunt opțiunile de screening disponibile!
Sep 28, 2024
3 min read
0
12
0
Angelina Jolie și Christina Applegate. Aceste nume cunoscute din lumea filmului au ceva în comun cu multe femei din întreaga lume: au fost considerate cu risc ridicat de a dezvolta cancer de sân. Ambele au ales să își îndepărteze sânii pentru a-și reduce riscul, o decizie majoră care nu este ușor de luat. În cazul lui Applegate, cancerul a fost diagnosticat la un sân, iar ea a decis să îndepărteze preventiv și celălalt.
Dar dacă te-ai confrunta cu aceeași dilemă, ce ai face?
Instinctul poate fi să spui „îi îndepărtez pe amândoi”, ceea ce este de înțeles, mai ales dacă istoricul familial sugerează un risc crescut. Dacă medicul tău îți spune că ai un risc de peste 20% de a dezvolta cancer de sân, poate fi înfricoșător și copleșitor.
Mastectomia preventivă (profilactică) poate părea soluția sigură.
Însă, decizia de a face o astfel de intervenție majoră nu este ușoară. Îndepărtarea ambilor sâni este o procedură ireversibilă, cu un impact fizic și emoțional profund.
Am discuții frecvente cu femei care se confruntă cu riscul de cancer de sân și cu opțiunile lor de screening. Deși mastectomia profilactica este o variantă, nu este întotdeauna alegerea potrivită pentru toată lumea. Dacă nu te simți pregătită pentru o intervenție chirurgicală, ai la dispoziție numeroase opțiuni de screening care te pot ajuta să fii proactivă:
1. Mamografie anuală și ecografie
Mamografia combinată cu ecografia este metoda cea mai precisă de depistare a cancerului de sân. Dacă centrul medical oferă mamografie 3D (tomosinteză), ar trebui să optezi pentru această variantă, deoarece detectează mai bine cancerele subtile și reduce necesitatea testelor suplimentare. Ecografia este esențială în cazul femeilor cu sâni denși, deoarece mamografia poate rata anumite leziuni. Într-un program de supraveghere pentru risc ridicat, este important să ceri ambele teste.
2. RMN-ul de sân
Pentru femeile cu risc ridicat de cancer de san , RMN-ul mamar este cel mai sensibil test suplimentar. Este capabil să detecteze aproape toate cancerele, chiar și cele foarte mici, și este o parte esențială a monitorizării pentru femeile aflate sub supraveghere.
3. Terapia hormonală
Există mai multe medicamente, cunoscute sub numele de terapie hormonală, care pot reduce riscul de cancer de sân. Deși aceste medicamente s-au dovedit eficiente, ele pot provoca efecte secundare, cum ar fi bufeuri și cheaguri de sânge. Discută cu un oncolog pentru a înțelege beneficiile și riscurile și pentru a lua o decizie informată.
5. Fii atentă la corpul tău
Deși este important să ai o echipă medicală de încredere, tu ești prima care poate observa modificări în corpul tău. Dacă simți o umflătură, observi o zonă de îngroșare sau secreții mamelonare, contactează imediat medicul. De asemenea, trebuie să fii atentă la orice schimbări în aspectul sânilor tăi.
Trebuie să știi că femeile considerate cu risc ridicat reprezintă doar 5-10% din totalul cazurilor de cancer de sân. Cu toate acestea, femeile care poartă mutații în genele BRCA1 sau BRCA2 au un risc între 40%-85% de a dezvolta cancer de san pe parcursul vieții. Ele sunt, de asemenea, mai predispuse să dezvolte cancer la o vârstă mai tânără și adesea au mai mulți membri ai familiei cu această boală.
Deși genele BRCA au cel mai mare impact asupra riscului de cancer de san, există și alte gene care pot crește riscul. Dacă ești preocupată de riscul genetic, discută cu medicul tău despre eligibilitatea pentru testarea genetică.
Concluzie
Îți poți lua controlul asupra sănătății tale. Educația și informația sunt cele mai bune arme în fața cancerului de sân.
Dacă ai întrebări sau dorești să îți faci o programare pentru un consult, sunt aici pentru tine!